24 Şubat 2008 Pazar

Howl'un Yürüyen Kalesi




Geçenlerde, çoktandır aklımda olan bir animasyon izledim "Howl'un Yürüyen Kalesi". Bu da bir Hayao Miyazaki çizgi filmi idi. Doğrusu "Ruhların Kaçışı"ndaki kar etkileyici bir kuru, konu, mesaj zenginliği yoktu. Ondaki estetik çizgileri de göremedim bunDA. Oysa Myazaki'nin sonraki bi animasyonu olan "Howl'un Yürüyen Kalesi"nden daha fazlasını beklemiştim. Neyse, yine de güzel bir çizgi filmfi. Burada mesaj tekti; sevdiğin uğruna mücadele et ve asla vageçme! Gerçekten insanın inandığı ve istediği şey uğruna mücadelesindeki güç muhteşemdi. Hele işin içine bir de duygusal boyut girince daha da bir kalkanlanıyor insan. işte bööyle efenim. Velhasıl-ı kelam nu-mesaj bundan ibaretti. Ancak bu kez etkileyci olan Miyazaki'Nin, bu çizgi filmde iyice belirginleşen üstün yaratıcılığı, MUHTEŞEM HAYAL GÜCÜ idi. Kapı kolunu çevir ve bambaşka bir yerde ol, içi ve dışı ile beraber. Üstelik filmin erkek kahramanı da içi dışı başka olanlardandı, asıl kahramanı kız ve... anlayacağınız film, görüntüsü ile sürekli değişken ama özde faklı ve aynı kalanı veriyordu. İşin daha güzel yanı ise herkesin herkesin özünü görememesi idi ki, gerçek yaşama ilişkin çok ironik bir felsefeyi vermesi açısından etkileyici geldi.


Allahın çizgisinde de nerden bulun felsefik derinlik demeyin vala; bakmasını bilirseniz görrsünüz. Hele de mevzu bahis Mİyazaki'nin animasyonuysa..)))

Filmin en sevimli çizgisi ve tipi korkuluktu bence. Kenarda idi ama sessizce her daim ordaydı ve sevimli/estetik çizilmişti:




Bunca lafı da ööle boşuna etmedim, avrupada millet -yazı ne kelime- mİYAZAKİ'NİN BU ANİMASYONUNDAN esinlenerek onun anısına koca bir saat yaptırmış. Üstelik çizimlerini bizzat kendisinden rica etmişler. Tam 32 tane odası varmış, çeVir çevirebildiğin kadar başka bi odaya gir şeklinde. Saat gün içinde defalarca çeşitli mekanik performanslar sergiliyor. Çalmaya başladığında ise 32 değişik parça 3 dakikalık küçük bir şov yapıyor. iÇİ gezilebilecek kadar büyük olan saatin nasıl çalıştığını da incelemeleri için eseri ziyaretçilere açmayı planlıyor. Dış cephesindeki 1,228 parça bakır kaplamaların her biri el işi olan saat; 12 metre yüksekliğinde, 18 metre genişliğinde ve tam 28 ton ağırlığında.


Düşünsenize ne mmuhteşem; gidip görmek gerek..)))) Bir Gün NEDEN OLMASIN!!!

Hiç yorum yok: