11 Haziran 2008 Çarşamba

O Kadın

Bugün arkadaşın bahsi üzerine keşfettiğim bi film "O Kadın". Filmin orijinal adı ise, "Sezen Aksu Şarkıları ve O Kadın". Seyrederken parça parça fragmanlardan hatırladım ama açıkçası niteliğine dair hiçbir şey okumamıştım. Farklı bi çalışma olmuş, söz-konuşma vb hayli az. İki kişi, bir kadının psikolojisi üzerinden bir senaro yazarken bir yandan da film oluşuyor.İskelet bu. Yer yer gerçek yani dış zaman, yer yer de kahramanın durumunun konu edildiği iç zaman sunuluyor bize. Fakat filmde asıl ilgi çekici olan, karakterlerin konuşmaktan ziyade duyguların tercümanı olan şarkılarla dillendirilmeleri. Özellikle Sezen Aksu severlere duyurulur. Üstelik kadınları karmaşık bulanlara ufak ipuçları da barındırıyor film; en azından genele hitaben ve hayata dair.

İlk ve orta okul yıllarımda apartmandaki çocukları toplar birkaç akranımla tiyatro çıkarırdık. Ya oynar, ya oynatırdık her neden ve her ne hevesle ise artık. Hele o günlerde bi moda vardı ki sormayın: Diyaloglarla değil de, o konuşmalara-cevaplara denk düşen şarkı sözleriyle atışmak! "Komedi Dans Üçlüsü"nün yeni yeni parladığı zamanlar o yıllar. ÖÖÖle kolay değildi efendim, tabi geniş bir repartuvar gerekiyordu bunun için. Bi gayret kafa yorardık hem de hiç üşenmeden.
"O Kadın" bana bunu hatırlattı; modernize edilmiş haliyle...

Selin Demiratar, Tardu Flordun, Burak Hakkı, Burhan Öçal, Şebnem Dönmez gibi isimlerin rol aldığı film tanıdık, rastlandık bir konu üzerine; ama anlatımda denenen yol hoş. Yılın aşk filmi diye lanse edilmiş bazı tanıtımlarda; o kadar da değil canım. "Ne anlattğımız değil, nasıl anttığımız önemlidir" ilkesinden hareketle, farklı yaklaşımları sevenler için bence seyretmeye değer.

Hiç yorum yok: