31 Temmuz 2008 Perşembe

Ne olduğu hakkında fikri olan?



Selamlar efenim!

Bu kez de değişik bi sebze ya da bitki ile karşınızdayım. Diyeceksiniz ki yemeye taktın kafayı; ama napayım değişik gelen bi şeylere rastladıkça paylaşmak, burada kayıt altına almak istiyorum. Bu aralar da hep yemekle ilişkili şeyler denk düşüyo ya da bir boğa olmamla alakalı olarak onları seçip sunasım geliyo..))

Neyse efenim, bu fotoğrafta gördüğünüz şey mantar kurusu. Evet, tuhaf görünüyo kozalak gibi ama ööle sert bi şey değil. İçi boş ve su içinde bekletilerek biraz daha yumuşaması sağlanıyor -yani en azından teyzem ööle yaptığını söyledi-.. (yafu dedim teyzeme "insan hiç merak etmez mi, merak edip de sormaz mı neyin nesi kimin fesi, nası pişer falan?") Bu mantar cinsi, su içinde iken turuncu renk bırakıyor suya ve sulandırılmış pekmez gibi kokuyor. Şimdi, bu garip görünüşlü şeye "sebze,bitki" diye geveleyip ne diyeceğimi şaşırmamı anlamışsınızdır sanırım.

Tadı mı? Tabii ki, hiç kaçırır mıyım fırsatı, tuhaf bi şiy diye tatmaz olur muyum. Hemen meraklı kedi modunda önce bi kokladım, dişimle biraz yokladım, ürkecek bi şey olmadığına kanaat getirince de -ki bıu kanaate de neye dayanarak vardıysam artık- attım ağzıma ilk lokmayı. Tadı tuzu yok bi şey, bildiğimiz mantarın özsuyu ve kokusu da değil genzimde hisettiğim. Ama deyin ki iğrenç mi? hayır değil; soğanla, kekikle falan birleşince hoş bi aroması olabilir. Ama bunun bi yapılışı falan olmalı, bi farklılığı?

Arkadaşlar! Enişteme hediye olarak gönderilmiş olan bu mantar hakkında onların bi fikri yok... Bi fikri olan; bu mantarın adını, nasıl yapıldığını, nerede yetiştiğini falan bilen varsa ses etsin, çatlıcam meraktan..)))

3 yorum:

Guclu dedi ki...

Hemen de hemen de, üç beş baharatla, otla bunu da bizlere yutturacak kıvama getirme fikri oluşmuş. Klaskur'a giderken ikram ettiğin o UFO'yu hala unutmadım :))) (UFO:Tanımlanamayan Uçan Nesne)
Tanımlanamayan-içeriğinde ne olduğu belli olmayan,
Uçan-tadını beğenmeyenlerin fırlattığından,
Nesne-o şey...

yazmak_eylemi dedi ki...

ne deyim ya onca yemek yediniz elimden de,
bi bahtsız 'muffin'imi kazıdınız hafızanıza..))

yazmak_eylemi dedi ki...

efenim, bu bitkinin tam adını öğrendim. bu mantar ''göbek mantarı'' imiş. özellikle akdeniz, hele de fethiye taraflarında bolca bulunurmuş. türkiye genelinde az bulunur olduğu için de hayli kıymetli ve pahalı imiş. kurutularak muhafaza edilirmiş ve istenen şekilde, normal mantar yemeği gibi pişirilirmiş.
işte bele. Fethiyeli dilekime, bu güzel bilgi için teşekkür ederim ..)