25 Eylül 2008 Perşembe

vatan, millet, sakarya !

İŞte bööle lafla peynir gemisi yürümüyo efenim. Memlekette ööle işler döünnyo ki kaç zamandır, midem de yüreğim de kaldırmaz oluyo gayrı. Hayli zamandır yakaladıım herişe yarar boşlukta okumaya çalıştığım "Şehit Enver Paşa"yı işaretleyip didiklerken öyle öyküler, öyle savaş ve yaşam konşullarında direnmelere denk geldim ki utandım ulusça içinde bulunduğumuz mız mızlığımızdan. Hazır, gözümden uyku akmasına rağmen uyuyamadığım bu gecede sizinle de paylaşayım ded bi ufak öykü..)
Enver Paşa ve amcası Haliil Bey Trablusgarp taraflarındadırlar. İtalyanlar, kendilerince Libya'nın hakimi oldularını dyurmuş olmalarına karşın Türkler, Halil Bey komutasnda direnişe devam etmektedirler. Uzun süren savaş nedeniyle erzak ve levazım tükeniştedir. Çareler tükenmez... ama...

"İki yıl süren bu savaşta, İtalyanlar bizim bulunduğumuz bölgedekim bu vadiden içeri akamadılar. Eldeki cephane her savaşçıya ancak yirmi fişek verebileceğimiz kadardı. Hiçbirtaraftan cephane ikmali yapmak imkânı da yoktu. Sonra bunun bir yolunu bulmkta gecikmedik. Kaçakçılar vasıtsıla kara barut temin ediyorduk. Kapsülleri de Tunus üzerinden , dışarıdaki arkadaşlar taahhütü mektuplarla gönderiyorlardı. İş, kurşunu temin etmye kalıyordu. Mektupla kapsül getirebildiğimize göre, bunun da bi çaresine bakardık. Ve çaeyi bulduk: Araplar sekizer onar kişilik gruplar hainde kum tepelerinin arkasından şyle bir gözükünce, devamlı gözetlemeulunan donanma yaylım ateşine başlıordu. Araplar kafalarını hemen kuma gömüp saklanıyor, sonra ateş kesilince de kumların arasından misketleri ayıklıyorlatıyoum. Sözün kısası, İtalyanlar vastasıyla kurşun temini yolu da bulunmuş oldu. (Halil Paşa 'Bitmeyen Savaş')"

Ne zekâ ama !? Yaratıcılık en çok, en yok ve en zor zamanda çıkarmış ya ortaya bunun gibi bi şey olmalı..)

Kitap araştırma kitabı, Enver Paşa'nın yanlış anlaşılan yanlarını tarafsız bir kalemle yorumlamak ve sunmak için yazılmış. Kitap öykü dolu falan değil, ama her bir safası tarihin tozlu sayfalarında satır aralarında unutulmuş nice bilgiyi barındırıyo.

Efenim bu gecelik benden bu kadar. Merakı olalara iyi okumalar..)))

2 yorum:

Guclu dedi ki...

Bu güzel bilgi için teşekkürler. Ben kitaba bi ara göz atmıştım, çok kalın geldi, okumak için zaman ayırmayı göze alamadım. Hele ki, şu aralar okunmayı bekleyen bir sürü kitabım varken :))) Kısa kısa bu tür bilgilere yer verirsen mutlu olurum tripotum. Bendeki tarih sevgisini biliyorsun...

yazmak_eylemi dedi ki...

bilmem mi tripotum! ne demek, denk geldikçe havam izin verdikçe her zaman efenim..)))